Archives

Tuottavatko blogien mainokset?

Google-mainosten lisääminen sivuille on helppoa sen jälkeen, kun on tullut hyväksytyksi mainosohjelmaan. Blogspot-blogeihin mainokset lisää tämän jälkeen helposti ulkoasuasetuksien avulla oikeaa vimpainta käyttämällä. Tämän helppouden ansiosta hyvin moniin suomalaisiinkin blogeihin on lisätty Google Adsense -mainoksia.

Muita julkaisujärjestelmiä käytettäessä saattaa joutua kopioimaan html-koodia Googlen sivuilta, mutta ei sekään varsinaisesti hankalaa ole. Jotkin ilmaiset blogipalvelut valitettavasti lisäävät sivupohjaan omia mainoksiaan. Tämän vuoksi kaikki mahdollinen mainostulo ei suuntaudu blogin kirjoittajalle, vaan palvelun ylläpitäjä verottaa osansa. Täytyyhän ilmaisen palvelun tarjojan jollakin tavalla rahoittaa toimintansa.

Yksi ongelma Googlen mainosohjelmassa aiheutuu siitä, että sivuston ylläpitäjä tai vaikkapa blogin kirjoittaja ei voi suoraan vaikuttaa siihen, mitä mainoksia sivulle ilmaantuu. Google huolehtii nimittäin asiasta omien salaisten algoritmiensa avulla. Niiden tarkoituksena on huolehtia siitä, että sivulle putkahtelee mahdollisimman hyvin tekstin sisältöä ja aihepiiriä vastaavia mainoksia.

Mainosten aihepiiriin voikin vaikuttaa ainoastaan rajaamalla kirjoitusten aihepiiriä mahdollisimman tarkasti. On parasta valita tietty aihepiiri ja pysyä mahdollisimman tarkoin siinä. Vain näin lukijakunta, sisältö ja mainossisältö vastaavat toisiaan.

Tämä on välttämätöntä, jotta blogin lukijat napsauttaisivat mainoksia. Harva lukija nimittäin huvikseen napsauttelee blogien mainoksia. Osa toki saattaa "antaa tippiä" blogin kirjoittajalle napsauttamalla paria mainosta. Sehän ei maksa mitään, mutta antaa ainakin muutaman sentin, kenties jopa pari euroa kirjoittajalle. Itse ainakin ajoittain muistan tukea tällä tavoin blogia, jonka sisältöä pidän kiinnostavana.

Aina tarkka rajauskaan ei auta houkuttelemaan lukijoita mainosten napsautteluun. Esimerkiksi kulutuskriittisen vegaaniblogin lukijat tuskin antavat mainosten häiritä lukemistaan. Tämän vuoksi suurikaan blogin lukijamäärä ei välttämättä tuo euroakaan päivätuloja. Blogin aihepiirin valinta onkin tärkeä osa tuottavan blogin kehittämistä.

Paljon rahaa helposti nettibisneksillä

"Make money online" -googlehaku tuottaa 186 000 000 osumaa. Mutta kuinka moni sivu 186 miljoonasta sivusta sisältää mitään lukemisen arvoista? Ja voiko nettisivuja kirjoittamalla todella tehdä rahaa? Jos se onnistuu, niin miten?

Viimeksi muutama päivä sitten Helsingin Sanomat uutisoi Huffington Post -verkkolehden olevan valtaisan menestynyt rahasampo. Toisaalta suomalainen Uusi Suomi -verkkolehti ei kaikesta päätellen ollut mikään menestys - vaikka julkaisun lehden taustavoimilla oli entuudestaankin kokemusta journalismista, kustannusmaailmasta ja kaiken lisäksi paljon rahaa, jota sijoittaa hankkeeseen.

Pelkästään kirjoittamalla rahaa ei kuitenkaan mistään synny.

Täytyy olla idea siitä, kuinka nettisivu muutetaan rahaksi. Tämä pätee sekä blogeihin, keskustelupalstoihin että mihin tahansa muihinkin sivuihin. Helpommin sanottu kuin tehty - kuten moni Googlen mainoksia sivuilleen ottanut on varmasti saanut huomata.

Mainokset saa kädenkäänteessä lisättyä sivulle kuin sivulle. Tämä ei vielä ole mikään ongelma. Ongelmat alkavat vasta myöhemmin.

Ensinnäkin sivulle on saatava lukijoita. Mitä enemmän, sen parempi. Mieluummin sata kuin kymmenen lukijaa päivässä. Tuhat lukijaa olisi parempi kuin sata, tällä lukijamäärällä voi hyvinkin tienata muutaman euron päivässä. Kymmenentuhatta päivittäistä visiittiä voi jo tuottaa mukavasti rahaa ainakin sivutuloksi. Mutta ei kymmenentuhannen lukijan tuomilla mainostuloilla voi vielä vakituista työpaikkaansa jättää.

Mutta nämäkin mainostulot edellyttävät, että kävijät saadaan jotenkin napsauttamaan mainoksia. Napsautteluun ei saa kehoittaa, eikä muutenkaan huijata lukijoita vahingossa klikkailemaan. Valitettavasti kovin harva koskaan mainoksia napsauttelee, niitä tulee yleensä tuskin huomattuakaan.

Itse kirjoittelen paria blogia tämän lisäksi. Toinen on englanninkielinen, toinen suomenkielinen. Suomenkielinen tuottaa huomattavan paljon paremmin kuin englanninkielinen, sillä noin kolme prosenttia kävijöistä napsauttaa mainoksia. Englanninkielisellä sivulla näyttää prosenttiosuus olevan tammikuun osalta huikeat 0,18 %. Sillä ei rikastu, ellei kävijämäärä ole huikea.

Vaan ei auta itku markkinoilla. Toivottavasti 186 miljoonan sivun joukosta löytyy jotakin apua aloittelevalle rahantekijälle. Luettavaa ainakin riittää.

Lukijat

 

Copyright 2010.

Blogi käyttää kevyesti tuunattua Modern Clix -teemaa, jonka Introblogger on muokannut Blogspotia varten.