Luet artikkelia:

Kirjoita erilaista blogia, jos haluat paljon lukijoita!

Luin taannoin Jack Troutin kirjan Erilaistu tai kuole. Trout on yhdysvaltalainen markkinointiguru, jonka pääsanoma yrityksille on erilaistumisen tarve. Trout opettaa, että yritysten täytyy tehdä itsestään selvästi kilpailijoistaan erottuvia. Vain näin yritykset voivat saada viestinsä läpi ja saada tuotteensa myytyä.

Troutin sanoma kannattaa ottaa vakavasti myös nettibisneksessä. Englanninkielisessä blogimaailmassa on lukemattomia erilaisia vimpaimia ja härveleitä esitteleviä ns. gadget-blogeja, joita on vaikea erottaa toisistaan. Juttujen aiheet kopioidaan blogista toiseen. Koska harva härvelin esittelijä on pitänyt esittelemäänsä hilavitkutinta koskaan edes kädessä, on myös kuvat yleensä kopioitu tuotteen valmistajan sivuilta. Siksi asiaan vihkiytymättömän surffaajan silmin jokainen sivusto näyttää toistensa kopiolta.

Sama ongelma vaivaa myös "Make money online" -lajityypin blogeja. Samat vinkit ja aiheet toistuvat blogista toiseen. Blogit eroavat toisistaan lähinnä kirjoitustyylin ja kirjoittajan kuvan osalta. On ilmiselvää, että näitä blogeja ei juuri kannata lukea.

Troutin ohjetta noudattavan bloggaajan pitäisi siis erilaistaa bloginsa voidakseen vallata lukijan mielessä tietyn tilan. Täytyy myöntää, että itsekään en ole kovin onnistunut lukijoiden mielen valtaamisessa: päivittäinen kävijämäärä pyörii kuukaudesta toiseen viidenkymmenen kieppeillä. Onneksi sentään heti alussa valitsin blogille teeman, joka ei ole kovin yleinen. Näin edes blogin visuaalinen ilme on kohtuullisen erottuva.

Pitäisikö minun siis erilaistaa blogiani? Vai onko blogikuolema väistämätön?

Yksi mahdollinen erilaistamistapa olisi varmasti oman nimeni tuominen esiin. Amerikkalaistyylinen potretti blogin etusivulla tuntuu kyllä minulle vieraalta. Mutta kenties tätä ei voi välttää, jos haluan kirjoittaa selvästi muista erottuvaa blogia.

Voisin myös yrittää tehdä tästä blogista selvästi erottuvan ottamalla entistä avoimemmin kriittisen näkökulman nettibisneksen Suomessa vallitseviin muotoihin. Tietysti kriittisyyden voisi viedä täsmäiskujen tasolle: voisin ruotia ja analysoida yksittäisiä blogeja ja erilaisia rahan vuoksi tehtyjä nettisivuja -- mutta samalla auttaisin roskasivujen tekijöitä linkittämällä roskasivustoihin. Sen vuoksi taidan jättää tämän erilaistamiskeinon käyttämättä.

Ehkäpä jatkan sisällön suhteen nykyisellä linjallani. En juuri lue kotimaisia blogeja, siksi kirjoittamistapani ja juttujeni sisältö uskoakseni poikkeaa muiden blogien sisällöstä riittävästi.

Kuitenkin blogin positiointi edes omassa mielessä auttaisi pitämään linjan johdonmukaisena. Johdonmukainen linja taas saa ainakin osan lukijoista palaamaan blogiin uudestaan, jos vain ehdin kirjoittaa uusia juttuja.

Tämän artikkelin kirvoittamat kommentit

JanuskieZ

Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors

Teemu Kinnunen

Hyvä Mikko!

Pidän blogistasi. Vaikka sivuston ulkoasu on hieman karsea, blogiltasi löytyy paljon hyvää sisältöä mikä on sinänsä harvinaista näinä päivinä. Koitappa huviksesi jäsennellä tekstiä niin, että lihavoit olennaisia asioita ja kirjoitat muutakin kuin yhtä pötköä. Tiedät mitä tarkoitan.

Tässä mielipiteeni ja palautteeni.

Mikko

Kiitos kommentista & kehuista, Teemu!

Ulkoasu on mitä on, mutta en viitsi sitä ryhtyä muuttamaan -- ilmettä on turha hetken mielijohteesta muuttaa, vaikka siihen on itsekin kyllästynyt.

Lihavoinnit ja väliotsikot helpottavat tietysti verkkotekstin loikkivaa lukemista ja silmäilyä. Tässä blogissa kirjoitan kuitenkin itseni kaltaiselle lukijalle, joka on tottunut lukemaan painettua sanaa.

Esitä oma näkökulmasi

Lukijat

 

Copyright 2010.

Blogi käyttää kevyesti tuunattua Modern Clix -teemaa, jonka Introblogger on muokannut Blogspotia varten.