Suuressa maailmassa yhä useammalla yrityksellä on oma blogi. Hyvin usein yrityksen oman henkilökunnan työaika ei riitä bloggaamiseen, ja siksi blogin kirjoittaminen on ulkoistettu ammattilaisen kirjoitettavaksi. Työpaikkoja voi katsella vaikkapa Probloggerin työpaikkailmoituksista.
Bloggaaminen on luonnollisesti helppoa ulkoistaa maihin, joissa palkkataso on alhaisempi kuin pohjoisissa teollisuusmaissa. Esimerkiksi Yhdysvalloista on luontevaa siirtää sisällöntuotanto vaikkapa Intiaan, josta löytyy runsaasti erinomaista englantia kirjoittavia asiantuntijoita alalle kuin alalle.
Suomessa tämänkaltainen offshore-ulkoistaminen on kielikynnyksen takia epätodennäköistä. Edullisemman palkkatason maista ei yksinkertaisesti löydy sujuvaa suomea kirjoittavia halpatyöntekijöitä.
Mikäli nettiliiketoiminta perustuu edes merkittävältä osalta englanninkieliseen blogiin, kannattanee myös pienyrittäjien harkita blogin kirjoittamisen ulkoistamista edullisempaan maahan. Tällöin blogin ylläpitäjän tehtäväksi jää koordinoida juttujen kirjoittamista. Liiketoiminta on tietenkin kannattavaa vain silloin, kun blogin tuomat mainostuotot ja kumppanuusohjelmien tuomat tulot ovat suurempia kuin ulkoistamisesta aiheutuvat palkkakulut.
Ulkoistettuun bloggaamiseen liittyykin taloudellinen riski toisella tavalla kuin omaan bloggaamiseen. Omaa blogia kirjoittava uhraa lähinnä oman työpanoksensa liiketoiminnan hyväksi, mutta ulkoistetun blogin ylläpitäjän on maksettava kirjoituspalkkiot, vaikka mainostuloja ei syntyisikään.
Tämän riskin takia bloggaamista ei varmastikaan kannata ulkoistaa heti alussa. Ensin on syytä rakentaa blogista tuottava omien kirjoitusten avulla. Kirjoittaminen kannattaa ulkoistaa vasta kun on varmaa, että tulot riittävät kirjoituspalkkioiden maksamiseen. Tässä vaiheessa ylläpitäjä voikin siirtyä jo seuraavan blogin tai nettisivun rakentamisen kimppuun.
Muistathan blogin kesäarvonnan? Palkintoina on ilmaisia lottokuponkeja!
Esitä oma näkökulmasi