Viime viikolla sain arvokkaan muistutuksen varmuuskopioiden tärkeydestä. Kaikkihan tietävät, että varmuuskopiointi on digitaalisella aikakaudella välttämätöntä: ilman varmuuskopioita vaarassa ovat yhtä hyvin työtiedostot, lomavalokuvat kuin häävideotkin. Tällä kertaa selvisin uhkaavasta tilanteesta kuitenkin pelkällä säikähdyksellä.
Toista vuotta sitten silloinen pöytätietokoneeni alkoi jälleen kerran antaa merkkejä kovalevyn ökähtämisestä. Tuolloin aktivoidun hankkimaan itselleni LaCien hienon ja mielestäni kalliin ulkoisen kovalevyn. Otinkin pöytäkoneen kovalevystä täyden varmuuskopion.
Pian pöytäkoneen kovalevy simahti. Minullahan oli kaikki tarpeellinen ulkoisella kovalevyllä, joten ei syytä huoleen. Hommasin koneeseen uuden kovalevyn, ja jatkoin töitä entiseen tapaan. Tässä vaiheessa olisi kuitenkin kannattanut ajatella asiaa hiukan pidemmälle, sillä mieleeni ei tullut ottaa varmuuskopioista jälleen uusia varmuuskopioita uudelle kovalevylle.
Kaikki sujui kuitenkin toista vuotta hyvin, kunnes vihdoin viime perjantaina tuuppasin ulkoisen kovalevyn tietokoneen USB-väylään. Mitään ei tapahtunut. Kuvaruudulle ei ilmaantunut kuvaketta kovalevyn havaitsemisen merkiksi. Sen sijaan levyn etureunan led-valo vilkkui vuorotellen oranssia ja vihreää valoa. Levystä kuului kaiken lisäksi omituista vaimeaa naksahtelua.
Tutkailin tilannetta jonkun aikaa, jospa kovalevy kokisi ihmeparantumisen niinkuin joskus tietokoneiden kanssa tuppaa tapahtumaan. Näin ei käynyt.
Piti ryhtyä googlailemaan. Onneksi netistä löytyi kertomuksia muiden nörttien samanlaisista kokemuksista LaCien kovalevyn kanssa. Lopulta uskaltauduin avaamaan kovalevyn koneen ohutta voiveistä apuna käyttäen (tämän idean löysin netistä!). Saatuani kuoren auki piti minun enää ruuvata neljä ruuvia auki ja taivuttaa neljää ohutta metalliläpyskää saadakseni kovalevyn ulos LaCien heppoisesta laatikosta. Nykäisin kovalevyn virtajohdon ja littean datakaapelin irti piirilevystä. Nyt ulkoinen kovalevy oli käsissäni.
Seuraavaksi ruuvasin pöytäkoneen auki ja liitin kovalevyn emolevylle. Piuhat kiinni, virta päälle ja boottaus - ja hetken kuluttua kovalevy oli jälleen liitettynä Ubuntun tiedostojärjestelmään. Kaikki tiedot olivat tallella - ja taas kerran selvisin pelkällä säikähdyksellä.
Jospa tämän jälkeen saisin itselleni rakennettua kunnollisen varmuuskopiointijärjestelmän?
These JBL Headphones Are Less Than $80 for Black Friday
6 tuntia sitten
Myös itsellä petti luottamus pelkkiin ulkoisiin kovalevyihin perustuvaan varmuuskopiointiin. Sen niminen online-varmuuskopiointipalvelu, kuin Mozy on omasta kokemuksesta toimiva, edullinen ja turvallinen. Aiheesta lisää linkin takana
Tuo ei taida tukea Linuxia, muuten näyttää ihan varteenotettavalta vaihtoehdolta. DropBox tukee myös Linuxia!
Esitä oma näkökulmasi